Warning: Declaration of Zenith_Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/nogaseo4/public_html/frequency.se/wp-content/themes/zenith/includes/menu-walker.php on line 5
Porträtt: Hugo Boss - Frequency

Porträtt: Hugo Boss

Hugo Boss

Det är få som aldrig hört talas om Hugo Boss. Det globalt uppskattade modehuset som förutom sina lyxiga kläder också är känt för sina parfymer har ett av världens mest igenkännande namn. Namnet i sig kommer ifrån grundaren som hette just Hugo Boss. Det är dock många färre som har hört talas om Hugo Boss mörka och smutsiga historia som både grundaren Hugo boss och företaget Hugo Boss delar.

Hugos uppväxt

Hugo boss växte föddes 1885 i en liten stad i Tyskland som heter Metzingen. När första världskriget rasade i Europa var Hugo en del av kriget precis som många andra unga män. Han undkom dock med livet i behåll och fortsatte sitt liv efter första världskriget med att etablera sin klädesfabrik 1924. Till skillnad från hur Hugo Boss och dess kollektioner främst handlar om mode och lyx så har klädesmärket sin grund i funktionalitet och bekvämlighet och definitivt inte utseende.

Nya kunder

Hugo Boss fick kunder i en organisation som hette National Socialist Party, det som vi nu kallar nazistpartiet. Under denna period var stödet hos partiet litet, men det växte starkt. Precis som med många andra företag såg Hugo Boss ingenting märkligt i att producera kläder till detta parti. Som företag tar man alla chanser man får, kan man hävda. Men när Hugo Boss gick med som medlem i nazistpartiet 1931, som får anses vara relativt tidigt, fanns längre ingen tvekan om hans sympatier med nazismen och dess förespråkare. Hugo Boss gick med i nazistpartiet av olika anledningar, bland annat för att det var rent företagsmässigt smart. Det blev mycket enklare att få kontrakt i Tyskland under denna tid om man sympatiserade med nazismen. Hugo Boss gjorde tillslut uniformer till Hitlerjugend, SS, SA och Wehrmacht.

Smutsig arbetskraft

Under andra världskriget var det svårt att få tag i arbetskraft. Alla företag hade problem med detta under krigstiden. Hugo Boss löste det dock genom att använda sig av slavarbete. Människor från ockuperade länder i Östeuropa fick duga som arbetare tillsammans med en del franska krigsfångar, och även om det inte var lika hemska förhållanden som på andra håll i kriget, så som på arbetslägren, så var det ändå dåliga sådana.

Lever vidare

Hugo Boss blev efter krigets slut först dömd för att vara en aktiv anhängare till nazismen, men nedgraderades till att ha varit en följare, en lägre form av nazist som inte aktivt förespråkade ideologin och inte heller blev lika hårt dömd efter kriget. Frågan är om det var rättvisan som segrade i slutändan. Numera är Hugo Boss död sedan över 60 år tillbaka. Hans modehus lever dock vidare och har blivit större än någonsin. Oavsett historia så är det osäkert om man kan hitta stiligare kläder någon annanstans.

 

Post Comment